OSA 7: Ekologinen sisustus kestää aikaa ja käyttöä

Ekologista kestävyyttä tavoitteleva sisustaja on joustava suunnitelmien toteuttamisessa sekä harrastaa slow designia - odottaa, kunnes se juuri oikea osuu kohdalle. Hän kierrättää ja korjaa, sekä suosii ajattomia, laadukkaita sisustustuotteita ja luonnonmateriaaleja. Puu on meillä täällä Suomessa erinomainen, tuttu materiaali, jonka on todettu edistävän hyvinvointia. Ekologinen sisustaja ymmärtää, että kestävä sisustus ei synny hetkessä, vaan se rakentuu vähitellen, arvostaen mennyttä ja tähdäten tulevaisuuteen.

“Materiaalien käyttöön liittyy myös emotionaalinen ulottuvuus. Esimerkiksi asiakkaan toiveen mukaisen pöydän valmistaminen vanhoista esineistä on hyvin sympaattista, koska se mahdollistaa ihmisten vuorovaikutuksen esineidensä kanssa.” (Isa Kukkapuro, Arkkitehti-lehti 2/2024, Aine ja äly)

“Ehkä yksi ajattomuuden salaisuus on meillä siinä, että materiaalit eivät vedä huomiota itseensä jollain kikalla. Ne on käytetty täällä mahdollisimman aitoina.” (Markku Sonninen)

“Henrikin kanssa olemme pyrkineet siihen, että esineen alkuperä ei näkyisi. Sehän on ihan sama, onko jokin pöytä ostettu kierrätyspisteestä vai ei, jos se on vain hemmetin kiva ja toimiva pöytä. Ihmisten tulisi valita vain esineitä, joista he pitävät. Inhoan niitä labeleita, jotka sanovat ”Olen kierrätetty”. Ne tulisi korvata: ”Olen mukava ja hyödyllinen esine, tarvitsetko minua?” Tämä pätee moneen asiaan ympäristössämme. “ (Isa Kukkapuro, Arkkitehti-lehti 2/2024, Aine ja äly)

Ajattomuus takaa sisustukselle pitkä iän

Kestävä sisustussuunnittelu yhdistää ekologisuuden, estetiikan ja toiminnallisuuden. Trendien seuraamisen sijaan kestävä sisustus pyrkii ajattomuuteen – ajattomat valinnat usein takaavat sisustukselle pitkän iän. Ekologisuutta tavoitteleva sisustaja suosii myös monikäyttöisiä kalusteita. Monet kalusteet sopivat sekä sisälle että ulos. Useinkaan samaa kalustetta ei tarvita kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Kestävyys tarkoittaa materiaalivalintojen osalta laadukkaiden materiaalien suosimista. Kierrätys ja uudelleenkäyttö ovat kestävän sisustussuunnittelun keskeisiä periaatteita, samoin kuin huonekalujen ja esineiden korjaaminen ja huoltaminen.

Sisustustuotteita peritään, saadaan ystäviltä, ostetaan käytettyinä kirpputoreilta, second-hand kaupoista sekä nettialustoilta, kierrätyskeskuksista tai Facebookin roskalavaryhmistä / osto- ja myyntiryhmistä. Periaatteena olisi hyvä olla, että uutta ostetaan vain todelliseen tarpeeseen ja tehdään pitkäikäisiä hankintoja. Vanhan huonekalun kunto kertoo laadusta.

Kestävä sisustus rakentuu vähitellen

Hidas sisustaminen kannustaa vähentämään turhaa kulutusta ja arvostamaan käsityötä sekä tarinoita esineiden takana. Ekologinen sisustaja ymmärtää, että kestävä sisustus ei synny hetkessä, vaan se rakentuu vähitellen, arvostaen mennyttä ja tähdäten tulevaisuuteen.

Kun oman tyylin hahmottaa, ei tule tehneeksi turhia hankintoja. Hankintoja suunniteltaessa voisi miettiä tunnelmaa, jollaisen haluaa kotiinsa. Kannattaa antaa aikaa sisustuksen hahmottumiselle ja tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun. Vaikka oman tyylin hahmottaminen on tärkeää, kannattaa myös pitää mielessä sisustuksen kestävyys ajassa. Usein sellainen tyyli, josta on pitänyt nuorena aikuisena, miellyttää vielä vanhanakin (Satu Ratinen).

Biofiilinen sisustaminen tuo luonnon hyvinvointivaikutukset sisätiloihin

Viime aikoina on noussut esille ajatus biofiilisesta sisustussuunnittelusta. Biofilia tarkoittaa ihmisen luontaista kaipuuta luontoyhteyteen. Biofiilisen suunnittelun avulla voidaan simuloida luonnosta tuttuja kokemuksia ja luoda näin tiloja, jotka tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Luonnon tiedetään tuottavan hyvinvointivaikutuksia laskemalla verenpainetta, rauhoittamalla sykettä, vähentämällä stressihormonien määrää sekä parantamalla mielialaa.

Stephen Kellert on määritellyt kolme kategoriaa, joiden avulla biofilista suunnittelua voidaan toteuttaa rakennetussa ympäristössä. Ensimmäinen näistä on välitön luontokokemus, joka tarkoittaa luonnonvalon hyödyntämistä tilassa, ikkunoista avautuvaa luonnonmaisemaa, hyvää ilmanvaihtoa sekä luontoelementtejä sisätiloissa (kasvit, tuli, vesi). Toisena hän katergoriana hän tuo esiin epäsuoran luontokokemuksen, missä luonto tulee sisälle tilaan luontoaiheisten kuvien, luonnonmateriaalien, luonnonvärien, valon ja tuulen simuloinnin sekä orgaanisten muotojen kautta. Kolmannessa kategoriassa, tilan ja paikan kokemuksessa, tilaan luodaan luontoa jäljitteleviä ympäristöjä. Tiloihin luodaan turvallisia paikkoja vetäytymiselle ja rauhoittumiselle luonnon rauhoittavaa vaikutusta simuloiden.

Kellert, S. & Calabrese, E. 2015. The Practice of Biophilic Design. Viitattu 31.1.0.2022. Saatavissa.

Luonnonmateriaalit ovat tärkeä osa kestävää sisustamista

Luonnonmateriaalit, kuten puu, rottinki, villa, pellava ja nahka ikääntyvät kauniisti ja ovat laadukkaita ja kestäviä käytössä. Luonnonmateriaalista puu on paljon käytetty sisätiloissa seinien, lattioiden, kalusteiden, portaiden, ikkunoiden, ja ovien materiaalina. Puu koetaan esteettisesti sekä tuntovasteeltaan miellyttäväksi. Sen on todettu myös edistävän tervehtymistä, vähentävän stressiä sekä parantavan mielialaa. Lisäksi puulla voidaan vaikuttaa positiivisesti sisäilman laatuun sekä akustiikkaan. Puu on myös antibakteerinen materiaali, joka ehkäisee mikrobien kasvua.

Suomalaiselle puu on tärkeä ja läheinen materiaali monessa yhteydessä, myös sisustuksessa. Tutkimusten mukaan ihminen kokee puun itselleen läheisenä, kuin kaltaisenaan oliona, joka kasvaa, kuluu ja lopulta maatuu kuten ihminenkin (Pallasmaa, 1987, s. 23; Vepsäläinen, 2012, s. 61). Puu materiaalina eroaa synteettisistä materiaaleista luonnollisen lämpönsä, tekstuurien vaihtelun sekä arvokkaan vanhenemisen kautta. Puu kertoo myös ihmisen kädentaidoista ja historiasta sukupolvelta toiselle siirtyneiden esineiden kautta (Pallasmaa, 1987, s. 23) Ihmisinä tarvitsemme esineiden tuomia viestejä sukupolvien takaa; näitä puu voi kantaa mukanaan puisten sisustustuotteiden ja sisustuksessa käytetyn puumateriaalin kautta.

Jäämeri, H., Pallasmaa, J., Sarajas-Korte, S. (1987) Puun kieli: puu Suomen veistotaiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Suomen rakennustaiteen museo.

Vepsäläinen, J. (2012) Puutuotealan ohjelmat ja kampanjat. Teoksessa Vepsäläinen, J. (toim.) Markku Kosonen - Puun aika. Helsinki: Maahenki.

Tutustu ekologisiin rakennusmateriaaleihin Skammin näyttelyssä

Jos luonnonmateriaalien käyttö ei ole mahdollista, kannattaa valita materiaaleja, joiden valmistuksessa on käytetty edes osittain kierrätettyä materiaalia tai uusiutuvia raaka-aineita. Eri materiaalien tuottamaan hiilijalanjälkeen voi yleensä tutustua valmistajien nettisivuilla. Kun haluat nähdä ja kuulla samalla kertaa kattavan esittelyn ekologisista sisustusmateriaaleista, tule ihmeessä käymään Skammin ekologisten rakennusmateriaalen näyttelyssä Kauniaisten Laaksotiellä tai lue ekologisista materiaaleista nettisivullamme (linkki osa 4).

Vinkkejä sisustuksen kiertotalouteen

Edellinen
Edellinen

OSA 6: Talon kuluminen alkaa jo muuttopäivänä - ota heti koppi rakennuksen ylläpidosta!

Seuraava
Seuraava

OSA 8: Mikä asumismuoto olisi sinulle sopiva? Testaa ja lähde tavoittelemaan.