Kestävä asuminen tehostaa, huoltaa, korjaa, kierrättää ja jakaa
Julkaisemme Kestävä pientalorakentaminen -juttusarjan, jossa käymme kansantajuisesti läpi ekologisesti kestävään pientalorakentamiseen liittyviä näkökulmia.
OSA 1: Ekologisesti kestävän pientalon suurimmat ratkaisut tehdään suunnittelijan pöydällä
Talon rakentaminen sisältää monta eri vaihetta, joista jokaisella on omat vaikutuksensa rakennuksen ekologiseen kestävyyteen. Suunnitteluvaiheella on suuri merkitys, koska silloin tehdään merkityksellisimmät valinnat.
OSA 2: Kiertotalous rakentamisessa
Kiertotalous tarkoittaa materiaali- tai energiakiertoja periaatteella ”toisen jäte on toisen aarre”. Materiaalien lisäksi jaetaan myös tietoa ja toimintaa. Siirtyminen kiertotalouteen tarkoittaa koko systeemin muutosta.
OSA 3: Slow design - hitaammin, paremmin ja ajatuksen kanssa
Mitä, jos rakentamisen lähtökohtana olisi nopeuttamisen sijaan hidastaminen? Olemme Skammilla inspiroituneet Slow design –ajattelumallista. Slow design tarkoittaa ajattelutapaa, jonka keskiössä on kestävien arvojen tiedostaminen.
OSA 4: Ekologiset materiaalivalinnat ja hankinnat kestävät aikaa ja käyttöä sekä säästävät resursseja
Käytettyjen rakennusosien hyödyntäminen on tärkeä osa rakentamisen kiertotaloutta. Kestävyyttä tavoitteleva rakentaja suosii sellaisia uusia materiaaleja, joiden valmistuksessa on käytetty edes osittain muutakin kuin täysin neitseellistä materiaalia.
OSA 5: Suojaa materiaalit hyvin, lajittele jätejakeet ja hyödynnä ylijäämä rakennustyömaalla
Rakennusjätteen lajittelu jätemateriaaleittain on tärkeää jo työmaalla. Kallista ja hankalasti hyödynnettävää jätemateriaalia syntyy yllättävän vähän, kun kaikki käyttökelpoinen lajitellaan.
OSA 6: Talon kuluminen alkaa jo muuttopäivänä - ota heti koppi rakennuksen ylläpidosta!
Rakennuksen omistajan ja asukkaan tärkeä tehtävä on pitää talo kunnossa. Kunnossapidon ja huollon järjestämiseen kannattaa uhrata aikaa jo suunnitteluvaiheessa.
OSA 7: Ekologinen sisustus kestää aikaa ja käyttöä
Kestävyyttä tavoitteleva sisustaja on joustava suunnitelmien toteuttamisessa sekä harrastaa slow designia - odottaa, kunnes se juuri oikea osuu kohdalle. Hän kierrättää ja korjaa sisustustuotteita.
OSA 8: Mikä asumismuoto olisi sinulle sopiva? Testaa ja lähde tavoittelemaan.
Pysähdy hetkeksi oman asumisesi äärelle. Mitkä ovat todelliset tarpeesi ja toiveesi? Kartoita ne tässä hetkessä sekä aikaulottuvuudessa, jossa tarpeet muuttuvat.
OSA 9: Miten rakennuksen hiilijalanjälki lasketaan?
Vähähiilisyys on mukana maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksessa. Uusi rakennuslaki tulee voimaan 1.1.2025. Miten varautua uuden lain mukanaan tuomiin muutoksiin?
Pientalohankkeen kulku & Arkkitehtitoimiston Skammin palvelupolku
Miten pientalohanke etenee? Miten voimme olla avuksi rakennushankkeen eri vaiheissa? Tutustu palvelupolkuumme!
Arkkitehti ja muotoilija rojun äärellä
Satu Ratinen, Isa Enbom-Kukkapuro ja Seela Pentikäinen keskustelevat siitä, millaista on hyödyntää suunnittelutyössä toisen hylkäämää materiaa, eli rojua.
Arkkitehti rakennuttajana: Tapausesimerkkinä Aakkostalot
Tontilla oli jo valmiiksi erityinen paikan tuntu, joka muodostuu maisemallisten tekijöiden lisäksi Kurttilan alueen vanhoista rakennuksista ja idyllisen Kauklahden läheisyydestä.