OSA 4: Ekologiset materiaalivalinnat ja hankinnat kestävät aikaa ja käyttöä sekä säästävät resursseja
Käytettyjen rakennusosien hyödyntäminen on tärkeä osa rakentamisen kiertotaloutta. Kestävyyttä tavoitteleva rakentaja suosii sellaisia uusia materiaaleja, joiden valmistuksessa on käytetty edes osittain muutakin kuin täysin neitseellistä materiaalia tai joissa on korvattu uusiutumattomia eli fossiilisia materiaaleja uusiutuvilla. Luonnonmateriaalit ovat myös kestävä valinta, koska ne ikääntyvät kauniisti eivätkä vanhene trendien mukana. Luonnonmateriaalit myös koetaan miellyttävämmiksi koskettaa, ja niiden koetaan tutkimusten mukaan lisäävän ihmisten hyvinvointia. Lyhytikäisten ja vaikeasti korjattavien materiaalien käyttämistä on syytä välttää, jos se suinkin on mahdollista. Tähdemateriaaleja käyttämällä säästetään luonnon materiaaliresursseja.
“Me arkkitehdit voisimme miettiä, miten suunnitella ympäristöä, joka herättää tunteita ja muistoja. Esimerkiksi Trash Designin LDS-lamppu saa hymyn huulille. Osaisimmeko tavoitella rakennuksissa jotain samaa? Vanhan materiaalin läsnäolo saattaa synnyttää surumielisiäkin tunteita, mutta myös kokemuksen siitä, että me ja ympäristömme olemme osa sukupolvien ketjua.” (Satu Ratinen)
“Ehkä yksi ajattomuuden salaisuus on meillä siinä, että materiaalit eivät vedä huomiota itseensä jollain kikalla. Ne on käytetty täällä mahdollisimman aitoina.” (Markku Sonninen)
Käytetyt rakennusosat osana rakentamisen kiertotaloutta
Osa tuotteista voi olla käyttökelpoisia sellaisenaan, ehkä vain puhdistettuna tai kunnostettuna. Varmista kuitenkin, ettei tavara ole lähtöisin sisäilmaongelmien takia puretusta rakennuksesta ja että tavara on säilytetty asianmukaisesti kuivissa tiloissa. Omakotitalossa on helppo uudelleen käyttää esimerkiksi seuraavia rakennusosia:
väliovet (laadukkaita viiluovia on tarjolla esim. toimistoista) ja väliseinäikkunat, mielellään karmeineen
ovien helat, painikkeet
kiinnikkeet ja ripustushelat
teräskalusteet ja altaat
portit, aidat, kaiteet
kierreportaat
tiilet, kattotiilet esim. piharakennuksessa
pihakivet
säilytysjärjestelmät
sisustuslevyt
valaisimet
kiintokalusteet, erityisesti massiivipuu ja vaneri
Tulevaisuuden mahdollisuuksia rakentamisen kiertotaloudessa
Haastavampaa ainakin vielä on uudelleenkäyttää rakenteellisia rakennusosia. Alalla on lupaavaa keskustelua jopa seuraavien rakennusosien uudelleen käytöstä:
betonielementit (helpompaa kylmissä seinissä ja muureissa)
ontelolaatat
liimapuupalkit
ikkunat (helpompaa esim. puolilämpimän talvipuutarhan lasituksessa)
ulko-ovet (vaikkapa uudelleen pinnoitettuna)
paanumaiset ulkoverhoukset erilaisista pinnoitetuista levyistä
Huolehdi, että turvallisuus ja kestävyys ei vaarannu
On kuitenkin muutamia paikkoja, joissa kiertotalousajattelusta innostuneen on syytä pitää pää kylmänä. Käytettyjen tuotteiden käyttäminen voi olla riskialtista, jos kyseessä on palo- ja sähköturvallisuus, märkätilat ja vedeneristykset, energiatehokkuus, rakenteellinen kestävyys, vesikatto tai talon käyttöturvallisuus esim. tikkaiden osalta.
Suosi luonnon/kierrätysmateriaaleja
Hyviä valintoja ovat esimerkiksi seuraavat uusiutuvia/kierrätysmateriaaleja sisältävät tuotteet:
selluvilla
hiilipihit betonit, joissa korvattu sementtiä teollisuuden sivuvirta-aineilla
kierrätysmuovituotteet tai hiilineutraali muovi kuten tekstiililattiat ja putket
akustiikkalevyt
pihakivet, joissa on käytetty muuta kuin neitseellistä materiaalia
tuotannon sivuvirroista valmistetut tuotteet, kuten lastulevy
Kiertotalouden ja hiilineutraaliuden näkökulmasta seuraavat ratkaisut ovat suositeltavia materiaalivalintoja, joiden soisi yleistyvän tulevaisuudessa:
käsittelemätön puuverhous sisällä
korkki lattioissa ja vaikka seinissäkin (kiinnityspintana)
savilattiat, savimaalit ym
linoleum-lattiat
poltettu tiili
kierrätysmuovituotteet altaisiin ja levyihin
Vältä lyhytikäisiä ja vaikeasti korjattavia/kierrätettäviä tuotteita
Aina ei voi valita sitä täydellistä vaihtoehtoa syystä tai toisesta, siksi yhtä tärkeää on välttää tiukasti sellaisia tuotteita, jotka ovat lyhytikäisiä eivätkä ole helposti kierrätettävissä tai korjattavissa, kuten:
laminaatti- ja vinyylilattiat
maalattu kipsilevy (puoltaa paikkaansa esim. paloluokitelluissa rakenteissa)
tehdasmaalatut levypinnat esim. ovissa
valaisimet, joissa ”kiinteä led-valonlähde”.
Tähdemateriaaleja käyttämällä taloudellista säästöä
Tähdemateriaaleja voi löytyä lähistön työmailta tai netin erilaisilta myyntialustoilta. Mahdollisuuksia löytyy myös reklamaatiotuotteiden joukosta, rautakauppojen poistolaareista ja sekä erilaisista käytetyn tavaran myyntipaikoista. Tähdemateriaalin käyttö edellyttää suunnitelmien joustavuutta ja ennakkoluulotonta asennetta. “Kiertotalouden silmälasit” päässä kulkeva rakentaja sattuu osumaan paikoille, joista voi löytää yllättäviäkin aarteita hyödynnettäväksi.
“Suunnittelijalla täytyy olla joustava mielenlaatu, jotta pystyy nopeasti kehittämään oudosta materiaalista toimivan kokonaisuuden.” (Isa Kukkapuro, Arkkitehti-lehti 2/2024 - Aine ja äly)
Hyödynnä rakennustyömaiden ylijäämiä
Rakentajalla jää usein yli muutamia harkkoja tai pieni erä pihakiviä. Niitä hyödyntämällä voi rakentaa edullisesti esim. yksittäisen muuriseinän piharakennukseen. Ylimääräistä ulkoverhouspaneelia ja työmaan yleispuutavaraa on etenkin talotoimittajien työmailla usein runsain määrin, koska näille toimijoille lisäerän hankkiminen on kalliimpaa kuin hävikin muodostuminen.
Reklamaatiotuotteet ovat mahdollisuus
Monessa kohteessa vaikkapa ulko-ovi menee uusiksi, kun pinnassa on kuljetusvaurio, tai ovi rikotaan työmaa-aikana. Sellaisen tuotteen voisi vaikka pinnoittaa itse uudelleen tai naarmun kohdalle voi kiinnittää messinkisen osoitenumeron. Kekseliäisyys palkitaan. Rakennusalan toimijat ovat kertoneet, että esim. parvekelasituksia, sisäportaita, ovia ja ikkunoita menee yllättävän paljon hylkyyn ja jätteeksi. Jos tunnet jonkun alan toimijan, voit pyytää vinkkaamaan, mikäli tulee jotain sopivaa kohdalle. Arkkitehti voi auttaa suunnitelmaa taipumaan tuotteen mukaiseen muotoon. Myös omalla työmaalla voi tulla reklamaatiota jostain tuotteesta. Pohdi, että onko mittavirhe, kuljetusrohmu tai väriheitto niin iso, etteikö sen kanssa voisi elää. Kannattaisiko vaikka neuvotella rahallinen alennus ja keksiä joku luova ratkaisu asiaan.
Joustava rakentaja tutkii rautakaupan poistolaarit
Väljästi ajateltuna myös rautakaupan poistolaarit tai vaikkapa pihamyynnit ja muut tyhjennykset voitaisiin ajatella kiertotalouden harjoittamisen paikoiksi. Niistä ostamalla ja omasta alkuperäisestä värisuunnitelmasta tms. joustamalla voi estää hävikin syntymistä. Rohkea ja viitseliäs rakentaja viihtyy myös romuliikkeissä, rompepäivillä, kierrätyskeskuksissa, huutokaupoissa ja kirpputoreilla.
Vinkkejä tähdemateriaalien etsintään
Käytä netissä hakusanoja: purkuliike, kierrätysmateriaalit rakentaminen, jäännöserä, romuliike
Rakennusoutlet (suljettu toistaiseksi)
Stark (tulossa käytetyn puutavaran myynti yhteistyössä L&T:n kanssa)